ریحانه
(حــوزه ریحـــانة النبی س ســــنـنـدج)
(حــوزه ریحـــانة النبی س ســــنـنـدج)
بسمه تعالی
به گزارش معاون فرهنگی حوزه علمیه ریحانه النبی (س) در مورخه 29/9/95 جلسه اخلاقی با سخنرانی سرکار خانم کریمی با موضوع ادامه مبحث تواضع در این حوزه مبارکه برگزار گردید .
ایشان سخنان خود را با ذکر داستانی از پیامبر آغاز کردند و بیان داشتند که پیامبر اکرم (ص) روزی جمعیتی را دیدند که دور یک نفر جمع شده اند از آنان پرسید این شخص کیست ؟ عرض کردند او دیوانه است فرمود: او دیوانه نیست بلکه مریض است چون دیوانه واقعی کسی است که متکبرانه راه برود و هنگام راه رفتن به پهلو های خود بنگرد و با حرکت دوش و شانه ها پهلوی خود را حرکت بدهد و معصیت بکند و آرزوی بهشت رفتن را نیز داشته باشد در حالی که مردم از شر او در امان نیستند و کسی هم به خیرش امیدوار نیست ( فصایح ص 245 )
خداوند در قرآن در سوره فرقان آیه 63 می فرماید « و عباد الرحمن الذین یمشون علی الارض هونا و اذا خاطبهم الجاهلون قالو سلاما » بندگان خالص خدای رحمان کسانی هستند که بر روی زمین با تواضع و فروتنی راه می روند و هرگاه مردم جاهل به آنان تعرض و بی ادبی می کنند با ادب و با سلام و تحیت پاسخ نیکو می دهند .
تواضع با حفظ کرامت انسانی : متاسفانه واژه تواضع همچون بسیاری از مفاهیم اخلاقی از تفسیر های انحرافی مصون نمانده است تا جایی که بعضی آن را به ذلت و سکوت در برابر ظلم معنا کرده اند . در حالی که از نظر اسلام تواضع ذلت آمیز و خود رابی مقدارانگاشتن نکوهیده است تواضعی مطلوب است که برخاسته از آگاهی قدرت و احترام باشد و با صلابت و عزت نفس همراه گردد پیامبراکرم (ص) می فرمایند : خوشا به حال کسانی که برای خدا فروتنی کنند بدون پستی و کاستی و نفس خویش را در عین قدرت و توانایی به خودداری وا دارند ( بحار الانوار ج77ص90 )
امام صادق (ع) می فرماید : « من تواضع لله رفعه الله و من تکبر وضعه الله » کسی که برای رضای الهی تواضع کند خداوند او را به مقامات عالی می رساند و کسی که تکبر ورزد خداوند او را کوچک می کند (وسائل الشیعه ج 14ص516 )
حضرت علی (ع) : « راس العلم التواضع و بصره البراءه من الحسد و سمعه الفهم و لسانه الصدق و قلبه حسن النیه و ثمراته التقوی و اجتناب الهدی » راس و سر علم تواضع است چشم آن دوری جستن از حد ، گوش آن فهمیدن ، زبانش راستگویی ، قلب او نیت پاک و نیک است و بالاخره نتیجه و ثمرات علم پرهیزکاری و اجتناب از هوای نفسانی می باشد
نردبان خلق این ماو منی است عاقبت زین نردبان افتادنی است
لاجرم آن کس که بالاتر نشست استخوانش سخت تر خواهد شکست
نتیجه مباحثم اینکه تواضع از مهمترین نشانه های افراد مومن می باشد و رعایت این مهم تاثیر بسیار زیادی در تحکیم روابط اجتماعی و شکل صحیح دادن به زندگی فردی دارد فرد متواضع در واقع گام مهمی در ریشه کن کردن بسیاری از رذایل ، چه در عرصه فردی و چه در عرصه های اجتماعی برداشته است .
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط ریحانه در 1395/10/01 ساعت 12:03:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |