ریحانه
(حــوزه ریحـــانة النبی س ســــنـنـدج)
(حــوزه ریحـــانة النبی س ســــنـنـدج)
بسمه تعالی
به گزارش معاون فرهنگی حوزه علمیه ریحانه النبی (س) مورخه 18/10/96 جلسه اخلاق مدیر محترم حوزه سرکار خانم رضایی با کادر و معاونین حوزه برگزار گردید .
در ابتدای جلسه سرکار خانم رضایی پس از تعریف واژه طلبگی ، فرمود:طلبگی یعنی سیر و سلوک و سالک راه خدا بودن، یعنی کسی که در راه خود سازی علمی و عملی است. طلبه باید بداند هدف از طلبگی ،سالک الی الله شدن و به کمال رسیدن است تا بتواند مردم را آکاه کند .
ایشان در ادامه افزودند که شما نقش الگو را درحوزه دارید و راهنمای راه دین هستید.شما به عنوان بازوان و ستون حوزه هستید .یکی از الگو های رفتاری ما اهل بیت (ع) هستند و همانطور که شما بزرگواران می دانید یکی از صفات اهل بیت (ع) این است که اهل کرامت هستند .
کرامت یعنی چه ؟
اولین ویژگی و علامت انسانهای کریم خدمتگزاری به مردم است؛ خدمتگزاری به مردم نشانه انسانهای کریم است. امیرمؤمنان علی (ع) میفرماید: «الْكَرِيمُ يَرَى مَكَارِمَ أَفْعَالِهِ دَيْناً عَلَيْهِ يَقْضِيه» انسان کریم انسانی است که کارهایی که در جامعه انجام میدهد را برای خودش یک وظیفه بداند که آن را ادا میکند. انسان کریم خدمتگذار بیمنت است، نه منت میگذارد و توقع تشکر دارد، بلکه به عنوان یک دِین و وظیفه، وظیفه خودش میداند که خودش را خدمتگذار مردم معرفی کند.
شاخصه دوم برای انسانهای کریم این است که به کم قانع هستند و نسبت به امور کم شاکر هستند؛ امیرمؤمنان میفرماید: «الْكَرِيمُ يَشْكُرُ الْقَلِيلَ وَ اللَّئِيمُ يُكَفِّرُ الْجَزِيل» انسانهای کریم به نعمت کم قانع و شاکر هستند.
سومین ویژگی از ویژگیهای انسانهای کریم تغافل است. وجود مقدس امیرمومنان میفرماید: انسانهای کریم از خطاهای دیگران چشمپوشی میکنند؛ اگر خطایی از کسی سرزد این خطا را بزرگ نمیکنند، صرف نظر میکنند، اینطور نیست که به او نصیحت نکنند و حرف نزنند، ولی یک جریمه سنگین به پای او نمینویسند، حساب خطاب از حساب امر جداست. انسانهای کریم حالت تغافل دارند. انسان از کنار قضایا گاهی عبور میکند و به رخ شخص نمیکشد که تو چه کردهای؟ ممکن است طرف بداند که تو دانستهای و چیزی به او نگفتهای.
امام صادق (ع) فرمود: «ثَلَاثَةٌ تَدُلُ عَلَى كَرَمِ الْمَرْءِ حُسْنُ الْخُلُقِ وَ كَظْمُ الْغَيْظِ وَ غَضُّ الطَّرْف»
سه چیز نشانگر کرامت انسان است:
1. اخلاق نشانه کرامت است؛ انسانهای کریم خوش برخورد هستند، خوش رفتار هستند و در جامعه کسی از آنها آزرده خاطر نمیشود. خیرخواه دیگران هستند، شرشان به دیگران نمیرسد.
2. خشمشان را کنترل میکنند؛ نه اینکه خشم پیدا نمیکنند ولی «والکاظمین الغیظ» خشمشان را کنترل میکنند؛ یکی از اصحاب امام کاظم(ع) میگوید یکی از بستگان نزدیک حضرت، به ایشان توهین کرد، حضرت فرمود برویم سراغش، گفت ما خیال کردیم که آقا شمشیری، نیزهای، خنجری بر میدارد و قصد تلافی دارد؛ زمانی که رفتیم نزدیکتر آقا پولی به او داد و کمکی به او کرد، گفتیم آقا این بود گفتید برویم؟ حضرت فرمود بله. سیره ما اهل بیت برای ساختن انسانها اینگونه است.
3. چشمشان را از حرام میپوشانند؛ انسانهای کریم به دور گناه نمیچرخند.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط ریحانه در 1396/10/23 ساعت 09:11:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |