ریحانه
(حــوزه ریحـــانة النبی س ســــنـنـدج)
(حــوزه ریحـــانة النبی س ســــنـنـدج)
خواص دارویی سیر:
سیر از سبزیهایی است که تاریخی کهن دارد. انسان خواص درمانی این گیاه را پنج قرن قبل از میلاد مسیح
شناخته بود.
محل کشت سیر، شرق است که میزان وسیعی کشت داده می شود. در ماه فروردین هر یک از پیاز های
کوچک سیر را در خاک کاملاً خشک به فاصله ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر می کارند و بین ماه های تیر و مرداد، که
برگ ها پژمرده شود، جمع آوری می شود.
این گیاه در نواحی مختلف ایران به خصوص در شمال کشور به طور گسترده پرورش می یابد.
اهمیت و خواص سیر در احادیث اسلامی مورد توجه است، از این رو رسول خدا(ص) فرمودند: سیر بخورید و
خود را بآن معالجه کنید زیرا در سیرشفا و بهبودی هفتاد مرض و بیماری است.
فواید سیر:
خواصی که دانشمندان (طب قدیم و جدید) برای سیر بر شمرده اند عبارتند از:
سیر اثر نیکویی در ضد عفونی کردن معده دارد، ولی نباید آن را زیاد مصرف کرد.
سیر، رسوبات خون را حل می کند. از این رو مصرف سیر به کسانی که درد مفاصل دارند، نقرس گرفته اند و یا
به رماتیسم مبتلا شده اند توصیه می شود. سیر ادرار را زیاد می کند و فشار خون را پایین می آورد.
سیر، بهترین درمان برای فراموشی و نسیان است، خوردن سیر کدورت ذهن را از بین می برد.
سیر، بهترین تقویت کننده پیاز مغز است و روی مغز تأثیر نیکو دارد. خوردن سیر عضلات قلب را به نشاط می
آورد و به وسیله این گردش خون منظم می شود. مصرف سیر مجاری تنفس وخون را پاک می کند و به این
وسیله از تنگی نفس می کاهد.
سیر برخی از انواع سل ریوی را معالجه می کند به خصوص وقتی که با شیر ممزوج باشد. سیر، برای معالجه
اسهال و برونشیت و سردرد و زکام مزمن و ضعف حافظه و سرگیجه سودمند است.
سیر در برابر امراض بسیاری مانند تب، مقاوم است. سیر، پوست بدن را خوشرنگ و گونه ها را سرخ و روده ها
را از عفونت ها پاک می کند ( به خصوص در اطفال) و با این خاصیت انسان را در مقابل بیماری تیفوئید و دیفتری
محافظت می کند.
سیر، سنگ کلیه را از بین می برد و کرم های نازک شکم اطفال را نابود می کند.
سیر، فلج و رعشه را معالجه می کند و در مورد مالاریا و بی خوابی خیلی مفید است.
برای درمان میخچه و زگیل باید سیر را نرم و به صورت مرهم روی میخچه و زگیل بگذارید، تا همانطور بماند و هر
چند آن را تکرار کنید تا به طور کلی میخچه و زگیل از بین می رود.
وقتی حشر ه ای شما را گزید، فوری محل نیش زدگی را با سیر بمالید تا سوزش و درد آن تسکین پیدا کند.
اگر یک بسته سیر را در انبار غلات آویزان کنید و یا روی آن پخش کنید، باعث فرار موش ها خواهد شد.
از دیگر خواص سیر می توان به تقویت دستگاه دفاعی بدن و داشتن خاصیت ضد سرطانی و ضد سرماخوردگی
اشاره کرد.
مصرف سیر برای بیماران مبتلا به مرض قند (دیابت) اثر شفا بخش داشته و قند خون را می کاهد.
سیر، اثر سمی نیکوتینی که از دود سیگار حاصل می شود را برطرف می کند. زیرا چنانچه معتادان به سیگار
به علت نیکوتین دچار ناراحتی های هاضمه و قلب شده باشند، با مصرف سیر احساس بهبودی می کنند.
خوردن سیر برای درمان رعشه اندام ها و فلج مفید است.
مداومت در مصرف سیر به تدریج باعث ریختن موی سفید و روییدن موی سیاه می شود. سیر پخته را چنانچه بر
موی و پوست بمالند کشنده شپش است.
اگر سیر پخته را با شیر مخلوط کرده و از آن مرهم تهیه کنند و در محل آبسه (دمل) قرار دهند برای گشودن هر
نوع آبسه و حتی آبسه دندان مفید است. اگر این فرآورده را در محل دردهای مفاصل و قولنج بمالند، درد و
ناراحتی را تسکین خواهد داد.
اگر مخلوط سیر با سرکه را بر پوست بمالند ورم اعضا را برطرف می کند.
سیر خرد شده حاوی اسانس گوگردی، بوی تندی دارد که برای دستگاه گوارش خاصیت آنتی بیوتیکی (ضد
میکروبی) دارد، اسانس فرار آن در تمام بدن پراکنده می شود و از راه ریه و پوست دفع می شود.
سیر، یک محرک پوستی است و به عنوان خلط آورده در التهاب مخاط برونش ها مصرف می شود.
سیر، یک داروی ضد کرم ضعیف است و برای درمان بیماری تصلب شرایین به کار می رود.
به خاطر بوی نامطبوع سیر بهتر است به طور کامل آن را خرد و در شیر حل کنید. این عمل برای درمان افزایش
فشار خون، تصلب شرایین، ناراحتی های گوارشی (اسهال ـ اتساعروده) و التهاب مخاط برونش ها خورده
شود. مصرف زیاد دارو و یا آلودگی محیط، سبب تجمع سموم شیمیایی در کبد می شود. مصرف روزانه سیر
تازه، از کبد در برابر این سموم محافظت می کند.
بنا بر تحقیقات دانشمندی به نام (rey ) زیاده روی در مصرف سیر، موجب سردرد و ضعف بینایی می شود. برای
جلوگیری از این مضرات چند راه پیشنهاد شده است:
الف) پختن سیر در آب و اضافه کردن کمی نمک یا کره یا روغن بادام به آن.
ب) استعمال گیشنیز به همراه مصرف سیر یا بعد از مصرف سیر.
چنانچه در مصرف سیر، مراعات سن، مزاج و فصل نشود، مخصوصاً به حالت خام در مصرف آن زیاده روی شود،
برای دستگاه تنفس و بیماری بواسیر مضر است.
تذکر: بهترین راه برای برطرف کردن بوی سیر خوردن سبزی و کاهو است، زیرا کلروفیل موجود در این سبزی ها
سیر را دفع می کند
خواص داروئی سماق
خوردن مرتب سماق برای مبتلایان به دیابت مفید است. زیرا یکی از عوامل به وجود آمدن عوارض و بیماری های
مختلف در افراد دیابتی ترکیب شدن گلوکز با مولکول های پروتئینهای حیاتی بدن است که به تغییر ساختار
شیمیایی و عملکرد این پروتئینها می انجامد.
مطالعات انجام شده روی گیاه سماق نشان می دهد که سماق در حدود ۸۱ درصد از بروز این فرایند جلوگیری
می کند.
سماق همچنین ادرار آور است.
سماق برای برطرف شدن تهوع و بی اشتهایی و تب و رماتیسم و نقرس مفید است و خاصیت میکروب زدایی
دارد.
توجه: سماق را باید دور از نور خورشید و هوا نگهداری کرد و مصرف زیاد آن نیز گاهی اوقات مسمومیت
زاست.سیر
برای دستگاه گوارش خاصیت آنتی بیوتیکی دارد
خواص داروئی زعفران
خونساز است و گردش خون را آسان می کند. خونریزی های بعد از زایمان را از بین می برد.
قوای جنسی را تقویت می کند. کبد را تصفیه می کند. کلیه و مثانه را پاک می کند.
سرفه را بر طرف و برونشیت را درمان می کند. آرامبخش و خواب آور است و افسردگی را درمان می کند.
ضد تشنج است. گاز معده را برطرف می کند. ادرار آور است.قاعده آور است.
چای زعفران غذا را هضم می کند. درد تسکین می دهد.
اگر می خواهید همیشه شاد و خندان باشید، زعفران بخورید.
زیانهای زعفران
زعفران روی دستگاه تولید مثل اثر می گذارد. بنابراین زنان حامله بهتر است از خوردن آن خودداری کنند زیرا
ممکن است سبب سقط جنین شود.
خوردن زیاد آن برای کلیه ها زیان آور است، اشتها را کم می کند، سبب اختلال حواس و سردرد می شود.
خواص داروئی زرشک
زرشک درختچه ای است که علاوه بر میوه آن از پوست و ریشه آن هم برای درمان برخی بیماری ها استفاده
می شود.
زرشک فواید بسیار زیادی دارد و می توان آن را همراه ژله یا به صورت پخته با میوه های دیگر مصرف کرد.
مصرف آن در درمان تب، اسهال و اسهال خونی مؤثر است. از آب زرشک تازه به عنوان دهانشویه برای
استحکام لثه ها استفاده می شود.پوست و ریشه آن تلخ مزه است و در دفع صفرا و ناراحتی های کبدی مؤثر
است. زرشک ملین و مسهل بوده و به هضم غذا کمک کرده و سوء هاضمه را برطرف می کند و برای بیماری
فشار خون نیز مفید است.
زرشک در درمان ورم مفاصل و ناراحتی های رماتیسمی تدثیر دارد و باعث کاهش ضربان قلب، تنگی نفس و
تحریک حرکت روده ای و نلراحتی برونشیتی است.
زرشک باکتری های سطح پوست را از بین برده و به درمان زخمها، کوفتگی ها، سوختگی ها، انواع جوشها و
آکنه و خارش کمک می کند (البته به یاد داشته باشید که در دوران بارداری از مصرف زیاد آن خودداری کنید.)
خواص داروئی ریحان
دارویی برای درمان قولنج و رفع اسهال،ریحان به شکل بوته هایی است که طول آنها به ۲۰ تا ۴۵ سانتی متر
می رسد ودارای عطر و بوی مطلوبی است. رنگ ساقه بوته ریحان سبز تند و دارای برگ های منظم و بیضی
شکل است که انبوه می شود. گل های ریحان به رنگ سفید یا صورتی در ماه های مرداد و شهریور به شکل
خوشه، در انتهای ساقه ریحان ظاهر می شود پس از چندی از همین گل ها تخم ریحان پیدا می شود.
فواید ریحان:
ـ غذا را گوارا می کند.
ـ اشتها به غذا را افزایش می دهد.
ـ منفذها را باز می کند.
ـ شخص را از بیماری جذام ایمن می گرداند.
ـ نوشیدن دم کرده شیرین ریحان برای درمان قولنج و رفع اسهال مفید است.
ـ نوشیدن دم کرده سرد بیست گرم ریحان، تب را قطع کرده و داروی مؤثری برای معالجه گریپ است.
ـ دم کرده ۵۰ گرم ریحان که با عسل شیرین شده باشد برای برطرف کردن تورم گلو و گلودرد و آنژین مؤثر است.
ـ نوشیدن یک فنجان دم کرده پنج گرم ریحان که شیرین شده باشد بعد از هر غذا برای معالجه سردردهای یک
طرفه (میگرن) و سردردهای عصبی مفید است.
ـ مصرف ریحان برای از بین بردن سرگیجه، سرفه، آنژین و سیاه سرفه بسیار مفید است.
ـ ریحان در افزایش شیر زنان شیرده نقش مهمی دارد.
ـ دانه ریحان به علت داشتن لعاب فراوان، نرم کننده است و در رفع ورم کلیه و ترشحات زنانگی و التهابات نزله
ای دستگاه مجاری ادرار مفید است.
ـ چکاندن ۵ تا ۶ قطره اسانس ریحان بر روی یک حبه قند، اثر قاطعی در رفع تشنجات معده و سردردهای
تاشی از ضعف عمل دستگاه هاضمه دارد.
ـ مهم ترین ماده مؤثر ریحان، اسانس ریحان با عطر مطبوع و ملایم است که به نام اسانس بازیلیک خوانده می
شود.
ـ استنشاق بوی ریحان له کرده برای رفع سردرد مسافرین مفید است.
ـ خوردن ۳۰ گرم عصاره ریحان با کمی شکر، جهت شفای آسم، سرفه و سینه درد مفید است.
ـ تخم ریحان، لعاب فراوان دارد و برای تمام مزاج ها معتدل است و خوردن بو داده تخم ریحان برای درمان اسهال
اثر شفابخش دارد.
ـ اگر گلدان ریحان را جلوی پنجره بگذارید حشرات و مگس را فراری می دهد و مانع از ورود این حشرات به خانه
می شود
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط ریحانه در 1392/01/26 ساعت 10:39:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |